Alles heeft z'n prijs


Mensen zijn niet altijd op zoek naar de allerlaagste prijs, ze willen wel altijd het gevoel hebben dat ze niet teveel betalen. 

Afgelopen vrijdag was geen gewone vrijdag, het was Black Friday. Ook in Nederland begint Black Friday langzaamaan een begrip te worden en of we daar blij mee moeten zijn is nog maar de vraag. In Amerika is deze vrijdag na Thanksgiving, een feestdag die overigens net zo belangrijk is voor de Amerikanen als Kerst, traditioneel de dag van de grote aanbiedingen. En groot is natuurlijk ook echt groot in Amerika.

Natuurlijk zijn wij ook bekend met uitverkoop en aanbiedingen. Denk maar aan het vroegere Prijzencircus van V&D, de dolle dwaze dagen van de Bijenkorf of gewoon de uitverkoop. Vroeger twee keer per jaar, tegenwoordig al snel 4x per jaar. En dat is dan nog exclusief pre-sale, of speciale klantenacties tussendoor. Maar alles verbleekt bij het totale geweld dat Black Friday met zich meebrengt. En dan bedoel ik niet alleen prijsgeweld.

De meeste winkels in Amerika openen al midden in de nacht, waarna honderden, zo niet duizenden koopjesjagers tegelijkertijd de winkels bestormen. Als een kudde dolle stieren razen de mensen naar binnen, een spoor van vernieling achterlatend. Er vinden zelfs grootschalige vechtpartijen plaats om de grootste aanbiedingen te scoren. Moet je je voorstellen dat we met z’n allen op de vuist gaan in de Albert Heijn tijdens de Hamsterweken.

Iedereen is tijdens Black Friday op jacht naar de grootste aanbiedingen en vooral de grootste verpakking. Want het zijn steevast de grote flatscreen TV’s die de meeste aantrekkingskracht hebben. Als je kijkt naar het oerinstinct dat aan de basis staat van deze bestorming is het vooral interessant om te zien dat we de grootste TV als belangrijkste doel zien. Geldt de piramide van Maslow nog wel in de westerse wereld? Is onze meest primitieve behoeften die van de grootste TV geworden?

Mensen zullen altijd aangetrokken worden door prijsaanbiedingen. Kijk maar naar het succes van prijsvechters als Hornbach, Action, Primark en Lidl. Ook MediaMarkt, betrapt op het verhogen van de prijzen vlak voor de BTW-dagen, maakte vele jaren met succes duidelijk dat je gek was als je niet voor MediaMarkt koos. Net zoals Zeeuws Meisje ons vele jaren duidelijk maakte dat je bij haar nooit een cent te veel betaalde. Dat past tenslotte bij onze calvinistische inslag. En daar moeten we als merk rekening mee houden.

Mensen zijn niet altijd op zoek naar de allerlaagste prijs, ze willen wel altijd het gevoel hebben dat ze niet teveel betalen. Want zodra we het gevoel krijgen dat we teveel betalen dan haken we af, zelfs als het een hele lage prijs is. Niet voor niets gaf een voormalig topman van Blokker onlangs in het FD aan dat het inzetten van Sarah Jessica Parker, bekend om haar dure smaak, als gezicht voor Blokker een kapitale fout was geweest. Het dure imago van Sarah Jessica Parker betekende niet zozeer de spreekwoordelijke laatste druppel voor het noodlijdende Blokker, maar net die cent te veel.

Julian Stevense, Brandgurus.nl