Fake it till you make it


Deze column schrijf ik terwijl ik in Amerika gewend aan het raken ben aan al het fake news dat de afgelopen dagen op mij af is gekomen. Alles in Amerika is groots en meeslepend, dus ook het nieuws moet hieraan voldoen. Als het hier in Miami waait, dan verwacht men minimaal een ‘catastrophic hurricane’ en als er een griepepidemie heerst, dan wordt al snel gesproken over de ‘deadly flu in Florida’. En wat als de wind uiteindelijk meevalt? Of het toch bij een simpel griepje blijft? Dan hoor je niemand. Want men is hier gewend aan de superlatieven die in het nieuws gebruikt worden.

Als hier iets ‘awesome’ of ‘terrific’ is dan bedoeld men eigenlijk gewoon goed en als het ‘great’ is dan is het nog net ok. Dus als Donald Trump zegt dat hij onmiddellijk Obamacare zal afschaffen dan is niemand echt verbaasd dat het hem niet (direct) lukt. En de muur zal hoogstwaarschijnlijk ook niet door de Mexicanen worden betaald. Misschien via een omweg vanuit invoerrechten, maar dat geld zou ook kunnen worden gebruikt om Amerikanen wel een goede zorgverzekering te bieden. Men is hier ondertussen gewend geraakt aan nieuws dat eigenlijk geen nieuws is. En heeft er ook geen probleem mee als het nieuws continu wisselt of zichzelf tegenspreekt. Wissel hier bijvoorbeeld maar eens van nieuwszender en hoor dat Fox News en CNN volstrekt andere berichtgeving delen over hetzelfde onderwerp. Het blijft een vreemd land, niet voor niet zong het Goede Doel ooit al eens ‘En wat Amerika betreft dat land bestaat niet echt’.

In Nederland zie je het fake news ook steeds vaker terugkomen. Tijdens de afgelopen verkiezingen zagen we al diverse fakeberichten voorbijkomen op bijvoorbeeld Twitter, waarbij het door de verzenders als de gewoonste zaak van de wereld werd afgedaan. Toch werkt het (gelukkig) nog niet zo in Nederland. Wij zijn namelijk een kritisch en bovenal realistisch volk. Afspraak is afspraak, dus als jij zegt dat je een muur gaat bouwen, dan zal je die muur ook moeten bouwen. Ook als marketeer moeten we waakzaam zijn dat we geen valse beloften gaan communiceren. Of beloften waarvan we bij voorbaat al weten dat we ze niet kunnen waarmaken. Daar kom je namelijk niet mee weg. Niet alleen wordt je, mede ‘dankzij’ social media, hard afgestraft, je verliest bovenal je geloofwaardigheid.

Natuurlijk mogen we als marketeer de dingen mooier voorstellen dan ze daadwerkelijk zijn. De blinkende auto op het billboard is al verkrijgbaar vanaf 29.995 euro, maar het getoonde model kost een veelvoud. En Fruitella mag roepen dat het marktleider is. Maar dan wel in het segment individueel verpakte vierkante snoepjes met fruitsmaak. Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar en jezelf iets aantrekkelijker voordoen dan je daadwerkelijk bent vindt niemand een probleem. Maar er is een grens en die grens heet geloofwaardigheid. Want als niemand je meer gelooft zal ook niemand meer in je geloven. En dan heb je als merk of organisatie geen enkel bestaansrecht meer.

Julian Stevense, Brandgurus.nl