Hoe positioneer je jezelf als winnaar


De afgelopen maand heb ik met veel plezier het boek ‘Waarom’ van Victor Lamme gelezen. Het boek zit namelijk boordevol inspirerende voorbeelden van menselijke drijfveren. Het is in tegenstelling tot het eveneens interessante ‘Driven’ van Harvard hoogleraren Lawrence en Nohria eenvoudig te lezen en gaat dieper in op de onderliggende drijfveren dan het alom bekende ‘Start with why’ van Simon Sinek.

Marketeers zouden zichzelf bij aanvang van een project ook de ‘Waarom’ vraag moeten stellen. Waarom ga ik dit doen en waarom gaat dit succesvol worden? Strategie begint tenslotte met de definiëren van je doel, jouw ‘waarom’. Zelf werk ik niet langer met verwarrende termen als visie en missie, maar gebruik ik een door mij aangepaste versie van het BHAG-model. Ik kijk daarbij niet alleen naar wat mij motiveert (‘passion’), maar vooral of dit mijn doelgroep voldoende motiveert om juist voor mij te kiezen (‘preference’). Als mijn businessmodel tenslotte goed is, hogere opbrengsten dan kosten, ben ik gegarandeerd van voldoende winstgevendheid (‘profit’). Ook hier zie je mijn gebruikelijke ‘regel van drie’ terugkomen, inclusief bijpassend ezelsbruggetje (passion, preference en profit).

De behoefte van de doelgroep is essentieel voor het realiseren van je doel, vandaar de naam doelgroep. Groei, winst en continuïteit van de organisatie, de bedrijfskundige doelen, zijn echter verre van motiverend voor jouw doelgroep (tenzij het de aandeelhouders betreft). Zorg er dan ook voor dat jouw doel altijd een beloning biedt aan de doelgroep omdat het een grotere toegevoegde waarde biedt dan de huidige situatie. De enige reden voor verandering is tenslotte verbetering. Niet voor niets koos de meerderheid, tegen alle verwachtingen in, uiteindelijk voor Brexit en Donald Trump. Simpelweg omdat ze dit als verbetering zagen ten opzichte van hun huidige situatie.

Nike heeft dit principe altijd goed begrepen en is daarnaast in staat geweest dit heel eenvoudig toe te passen. Nikè is de Griekse godin van de overwinning en het Nike logo, de wereldberoemde swoosh, is afgeleid van de vleugels op haar rug. Het organisatiedoel van Nike was logischerwijs ‘winnen’ en dan vooral van Adidas. Oorspronkelijk gericht op atleten, wist Nike uiteindelijk hele volstammen te motiveren door in te spelen op de behoefte van mensen om te willen winnen. Niet alleen op het sportveld, maar ook in het dagelijks leven (op mijn middelbare school was je een winnaar als je op Nike Epic van meer dan 500 gulden rondliep). En wat deed Nike toen ze tot de conclusie kwam dat vrouwen niet voldoende werden gemotiveerd door de behoefte om van elkaar te winnen? Ze overtuigde hen er met succes van dat je met Nike vooral de strijd met jezelf kon winnen.

Julian Stevense, Brandgurus.nl